Nieuws

Klok uit Frederiksoord naar museum Stadskasteel Zaltbommel (januari 2015)


FREDERIKSOORD – Bob Veldman van het Huygens Huys in Frederiksoord droeg maandag 12 januari een bijzondere klok over aan de beheerder en de conservator van het museum Stadskasteel Zaltbommel.
De bijzondere Art Deco klok is een ontwerp van van Johannes Cornelis Stoffels en werd begin vorige eeuw gemaakt in de werkplaats ‘Onder de St. Maarten’ in Zaltbommel. Stoffels gaf samen met zijn tijdgenoten Eisenloeffel, Berlage, Krop en Penaat vorm aan de Nieuwe Kunst Beweging.
Het museum Stadskasteel Zaltbommel heeft een mooie collectie nieuwe kunst dat is gemaakt in de genoemde werkplaats ‘Onder de St. Maarten’. Deze ambachtelijke werkplaats lag pal naast de grote St. Maarten Kerktoren van Zaltbommel. Hier werden meubels, klokken, lampen en overige voorwerpen van koper en messing gemaakt, naar ontwerpen van de meesters van de Nieuwe Kunst.
Mevrouw Lisette le Blanc, conservator van het museum: ‘Deze pendule past heel mooi in onze collectie koper en messing van top ontwerpers uit de Nieuwe Kunst, gemaakt in het begin van de vorige eeuw in Zaltbommel. Onze beheerder, Majo Slosser, ontdekte deze pendule vorig jaar in de collectie van het Huygens Huys. Nadat we in het bestuur hadden besloten de klok aan te kopen, zijn we onmiddellijk overgegaan tot het werven van fondsen. Gelukkig was de heer Veldman van het Huygens Huys bereid de klok zolang te reserveren.’

Ik ben heel tevreden dat deze bijzondere klok nu in een museum voor iedereen te bezichtigen is. Er zijn er maar weinig van gemaakt. Van deze klok kun je nu letterlijk zeggen dat hij weer terug is op een steenworp afstand van waar hij ruim 100 jaar geleden gemaakt is.
Artikel geplaatst door Alanda de Boer op 17-01-15 09:22 uit de Das mooi

 

Huygens Huys restaureert 4 kapitale klokken

Het Huygens Huys restaureert 4 kapitale klokken uit villa Rams Woerthe in Steenwijk.                    

Huygens Huys op YouTube

Abonneer u op het Youtube kanaal van het Huygens Huys. O.a handige instructie filmpjes voor het opslag brengen van uw klok en leuke wetenswaardigheden.

Bron bekijken

Huygens Huys installeert torenuurwerk


Afgelopen kerstdagen heeft Bob Veldman van het Huygens Huys te Frederiksoord een authentiek torenuurwerk uit 1921 van de Duitse firma Wheule geïnstalleerd.

Het torenuurwerk staat in de entré van de winkel en stuurt een 150 jaar oude wijzerplaat aan die tegen de zijkant van de gevel van het oude postkantoor is bevestigd. De antieke wijzerplaat is afkomstig van een kerktoren. Verder slaat het uurwerk de hele en halve uren op een bronzen luidklok die boven de wijzerplaat hangt.

Het afgelopen jaar heeft Bob Veldman het uurwerk volledig gerestaureerd. De gewichten zijn m.b.v. oude katrollen omhoog gebracht zodat er een gangduur is ontstaan van ongeveer 3 dagen.